فرزام پور رمضان در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: اگر این رقم با تورم حساب می شد، قیمت هر جعبه تخم نوغان امروز حداقل بیش از 150 هزار ریال می رسید، از سوی قیمت خرید تضمینی پیله تر تا 30 درصد افزایش یافته است.
وی در پاسخ به سئوالی مبنی براینکه به چه میزان تخم نوغان در 9 شعبه استان بین چند نوغاندار گیلانی توزیع می شود،اظهارداشت: شرایط به نحوی پیش بینی شده که نسبت به سال قبل افزایش توزیع داشته باشیم.
مدیرعامل شرکت سهامی کرم ابریشم ایران گفت: در ایران 50 هزار خانوار نوغاندار وجود دارد که از این تعداد 30 هزار خانوار در گیلان و بقیه مربوط به سایر استانهای کشور است.
طرح جامع نوغانداری و صنایع ابریشم بزودی ابلاغ می شود
وی همچنین در پاسخ به سئوالی مبنی براینکه در طرح جامعه پیشنهادی برای برنامه پنجم توسعه کشور، چه راهکارهای برای حمایت از نوغانداران و تولید کنندگان ابریشم تعریف شده است، افزود: طرح جامع نوغانداری و صنایع ابریشم به امضای استانداران گیلان، گلستان، مازندران و همچنین پنج وزیر رسیده و بزودی ابلاغ خواهد شد.
پوررمضان اظهارداشت: در این طرح به بحث کشاورزی، صنعت و بازرگانی با شفافیت خاصی پیش بینی شده است تا چالشهای که در بخش نوغانداری وجود دارد، بهبود یابد.
وی در خصوص برنامه پنج ساله پنجم توسعه اشاره کرد و افزود: نکته خیلی ظریفی در لابه لای آئین نامه برنامه بود که متاسفانه در دو برنامه پنج ساله سوم و پنج ساله چهارم هیچگونه برنامه ای برای نوغانداری نداشتیم و اواسط برنامه پنج ساله دوم توسعه متاسفانه کل برنامه ریزیهای صنعت نوغانداری حذف شده بود.
مدیرشرکت ابریشم ایران با اعلام اینکه در برنامه پنج ساله پنجم توسعه هدف گذاریهای موثری انجام شده است، گفت: در این برنامه حداقل برای پنج سال ابریشم، نوغانداری و صنایع مربوطه بودجه خواهند داشت.
وی در ادامه تولید نهال، صنایع جانبی و تولید تخم نوغان را الفبای نوغانداری اعلام کرد و اظهارداشت: دولت در گامهای خود بخش عمده ای از برنامه های کشاورزی را به سمت خصوصی سازی سوق داده است که تمامی این برنامه ها نیاز به اعتبار دارند که در برنامه پنج ساله پنجم و آئین نامه ساماندهی کاملا گنجانده شده است.
پور رمضان همچنین با بیان اینکه استاندار گیلان پارسال 10 میلیارد ریال برای صنایع جانبی ابریشم اختصاص داده است، افزود: در منطقه قاسم آباد شهرستان رودسر پارچه و منسوجات بسیار معروفی تولید می شود که با تامین اعتبار از سوی بانک کشاورزی استان، برای احیای، تقویت و ترمیم این صنعت اقدامات خاصی در این منطقه انجام شده و هم اکنون در مرحله واگذاری وام هستند تا صنایع دستی و صنعت سنتی نوغانداران تدوام یابد.
وی بر لزوم تقویت صنایع جانبی در بخش کشاورزی تاکید کرد و عنوان کرد: در طرح جامع وآئین نامه مربوطه برنامه پنج ساله پنجم توسعه به بحث صنایع جانبی پرداخته شده است که مستلزم سرمایه گذاری کلان است.
صنعت نوغانداری باید حفظ شود
مدیر عامل شرکت سهامی ابریشم ایران با اشاره به اینکه هم اکنون خروجی اصلی صنعت نوغانداری فقط " فرش " است، افزود: اگر تعریف خاصی در صنایع جانبی نوغانداری انجام شود، صنعت نوغانداری از تک محصولی نجات می یابد و همینطور جوانان که عمده ترین کشاورزان آینده کشور هستند برای آنان شرایط ترغیبی و تشویقی به عنوان صنایع جانبی ایجاد می شود.
وی با اشاره به اینکه برنامه طرح جامع نوغانداری در قالب برنامه های بلند مدت است، افزود: در این طرح کار مطالعاتی اساسی انجام شده است که در صورت اجرای اصولی خروجیهای خوبی خواهد داشت.
پور رمضان در ادامه یکی از مهمترین چالشهای پیش روی صنعت نوغانداری را بحث قاچاق عنوان کرد و افزود: پدیده قاچاق به صنعت نوغانداری آسیب جدی می زند.
وی گفت: از سال 1380 با کاهش تعرفه های وارداتی، صنعت نوغانداری رو به افول رفت، نوغانداران دلسرد و مبادرت به ریشه کنی درختان توت کردند.
مدیر شرکت ابریشم ایران با عنوان اینکه طی دو سال اخیر بازسازی و افزایش تعرفه های وارداتی که جزو مصوبات سفر دوم ریاست جمهوری به گیلان نیز بود، انجام گرفته است، افزود: در برنامه پنج ساله پنجم توسعه و در آئین نامه ساماندهی نوغانداری این مساله به خوبی مطرح شده و حتی یک الزامی در آئین نامه پیش بینی شده است که شرکت فرش گیلان و یا هر نهاد مصرف کننده نخ برای تولید فرش اول باید نخ تولید ایران بعد نخ خارجی آن هم در صورت نیاز تامین کند یعنی واردات بدون نیاز سنجی تعریف و جایگاهی برای آن پیش بینی نشده است.
نام مدرنیزه قاچاق کالا، واردات بدون نیاز سنجی تعریف شده است
وی در پاسخ به سئوالی مبنی براینکه مبادی ورود قاچاق ابریشم در کشور شناسایی شده است یا خیر، گفت: در گذشته قاچاق ابریشم از مرزهای غیر قانونی و مرزهای باز در کمیسیون قاچاق کالا تعریف داشت اما اکنون پدیده کم اظهاری در گمرکات مطرح است.
پور رمضان ضمن تشکر از مسئولان گمرک خواستار دقت نظر بیشتری در این خصوص شد و خاطر نشان کرد: کم اظهاری مشکلات اساسی در محصولات داخلی به وجود می آورد.
وی همچنین در پاسخ به سئوالی مبنی براینکه در شرایط کنونی قاچاق ابریشم به چه صورتی انجام می شود، افزود: در گذشته فقط پیله قاچاق می شد اما امروز نخ از کشورهای ترکمنستان و کشورهای آسیایی میانه بیشتر بصورت قاچاق وارد می شود.
این مسئول گفت: چینی ها در کشورهای آسیایی میانه به جهت اینکه هزینه های تولید پیله و نخ پائین است، در این کشورها کار تولید را انجام می دهند و از طریق مرزهای ایران و سایر مرزهای کشورهای هدف که احتیاج داشته باشند کار واردات را انجام می دهند.
وی در ادامه نداشتن صنایع فرآوری و بالا دستی را از دیگر مشکلات صنعت نوغانداری کشور اعلام کرد و اظهارداشت: سه کارخانه ابریشم کشی صنعتی در استان گیلان و یک کارخانه در استان خراسان رضوی فعال است و همچنین یک هزار و 200 کارگاه سنتی در بخش بایگ در شهرستان تربت حیدریه وجود دارند که نخ کشی ابریشم را بصورت سنتی انجام می دهند که بیشتر در امر بافت قالی مصرف دارد.
پور رمضان عنوان کرد: در حال حاضر 30 درصد کل تولید نخ ایران را چهار کارخانه و 70 درصد را کارگاههای ابریشم کشی سنتی بایگ انجام می دهند.
وی پاسخ به سئوالی مبنی براینکه چه نوع فعالیتهای می تواند در مقوله ابریشم در واحدهای صنعتی شکل بگیرد، افزود: در حال حاضر خروجی اصلی نوغانداری تولید فرش است، فرش نیز در رکود صادرات یکی از معضلات نوغانداری به عنوان صنایع بالادستی بوده و تاثیر خاصی بر روی محصول پیله گذاشته است.
مدیر عامل شرکت ابریشم ایران با اشاره به اینکه تولید پیله در کشورمنوط به این شده که چقدر فرش صادرمی شود و در این سالها رکود فرش داشتیم، اظهارداشت: در برنامه پنج ساله توسعه و آئین نامه ساماندهی بر لزوم خارج ساختن صنعت نوغانداری از تولیدات تک محصولی تاکید فراوان شده است.
وی بیان داشت: تولید فرش که خروجی اصلی نوغانداری در کشور است باید به سمت منسوجات ابریشمی مانند چادر شب بافی، روسری، رومیزی و سایر فرآورده ها سوق یابد که این مهم در گیلان بصورت ویژه دنبال می شود.
ابریشم در صنایع دارویی و نظامی استفاده می شود
پور رمضان در پاسخ به سئوالی مبنی براینکه تغییر کاربری توتستانها از دیگر چالشهای اساسی این صنعت بود که ادامه حیات صنعت نوغانداری را دچار اختلال کرده است، برای حل این مشکل چه راهکارهای دارید، گفت: کاهش تعرفه ها، واردات بی رویه، قاچاق، افزایش هزینه های تولید، نداشتن انگیزه کار و تولید موجب شد، کشاورزان نسبت به ریشه کنی توتستانهای خود اقدام کنند.
وی گفت: در این زمینه دو کار اساسی با همکاری سازمان بازرسی و جهاد کشاورزی استان گیلان انجام شد، یکی درخت توت هم در قالب ممنوعیت تغییر کاربری مثل چای قرار گیرد و دیگری به جهت جایگزینی درختانی که ریشه کن شدند در سفر دوم ریاست جمهوری دو میلیارد ریال به این کار اختصاص یافت و 700 هزار اصله نهال تولید و در سال 88 در بین نوغانداران توزیع شد.
مدیر عامل شرکت ابریشم ایران با اعلام اینکه چهار سال در زمینه تولید نهال یارانه ای وقفه ایجاد شده است، یاد آورشد: از امسال در امتداد گام موثر ریاست جمهوری دوباره یارانه درخت توت در برنامه وزارت جهاد گنجانده شده و امسال نیز تولید نهال یارانه ای تولید و در اسفند ماه توزیع مجدد انجام می شود.
نظر شما